Denizciler, teknelerinizi kışa hazırlayın

Özellikle Batı Akdeniz civarında (aslında diğer bölgelerde de motoryat veya yelkenli sahiplerinin en büyük dertlerinden biri yatak şilteleri altlarındaki aşırı nemdir. Aslında bu bodrum katlardaki bazı evlerde de olabilir. Bu olay havadaki rutubetin bazı noktalarda yoğuşmasından oluşur. Bunu azaltmak hava dolaşımı (sirkülasyonu) ile mümkün olabilir.

Bu şilte altları nemi azaltmanın en kolay yolu bu bölgelerde hava dolaşımını sürekli tutmak. Bunun için elastik boşluklu bir malzeme kullanılabilir. Enkaspacer isimli bir 3 boyutlu sentetik malzeme uygun boyutlarda kesilerek yatak şiltelerinin altına serilebilir.

Yanda şu anda Marmaris te bulunan bir yatta boşluk malzemesi uygulaması görülmektedir.

Bu polyamidden mamül malzeme şiltenin altında bir miktar boşluk oluşturabilir. Şilte üstünde oturup kalktıkça da bir pompalama etkisi ile hava sirkülasyonu olur. Bu nemin yoğuşmasını azaltır.

Rutubetin yoğun olduğu yerlerde malzeme 2 kat veya daha kalında kullanılabilir, tabii kullanım yerindeki yükseklik izin verirse.Yanda Enkaboat kullanılan bir yat görülmektedir. Malzemenin yatlarda başka kullanımları da vardır.