Istanbul'un trafik sorununa bisiklet yolları


İstanbul da trafik sorunu herkesin bildiği bir gerçek. Bunda ana neden yıllardır (belki 50 yıldır) yapılan hatalı yerleşim plan hataları yani şehir merkezinde fazla yapılaşma izinleri ve birçok neden sayılabilir.

Ama en azından bazı bölgelerinin bisiklet kullanımına uygun olduğunu düşünüyorum. Hiç değilse bu bölgelerde bisiklet yolları yapılsa, sürücüler bisiklet kullananlara saygılı davransa trafiğe en azından insanların sağlığına katkısı olabilir.


Istanbul'da benim gördüğüm nadir bisiklet yolları Anadolu yakasındadır. Bunların en çok kullanılanı sayın Bedrettin Dalan zamanında yapılan sahil yolundadır ve halen belediyelerce çok iyi bakılmaktadır. Tabi bazı sürücülerin inatla bariyerin üstünden geçip park etmeleri hariç kesintisiz ve uzun bir bisiklet yolu.
Bir de herkesin bilmediği ve kullanılmayan bir bisiklet yolu var.

Göztepe de Fahrettin Kerim Gökay Caddesi ile Bağdat caddesini birleştiren Tütüncü Mehmet Efendi caddesi (istasyon caddesi) üzerinde bir bisiklet yolu. Bisiklet yolu olduğunu gösteren tabelası da var.

Bu yolda ben hiç bisiklet görmedim. Belki yokuş olduğundan. Ama kullanılsa iyi olur. Yayalarda oranın bisiklet yolu olduğunu biliyorlar mı emin değilim.



Acaba tabela nın yanında birde bisiklet resimleri mi yapılsa yere.?

Bir başka ilginç nokta bisiklet yolunun ortasında bir otobüs durağı var (Tütüncü Mehmet Efendi durağı sanırım). Bisikletin otobüs durağı ile yanda park etmiş arabaların arasında kalan boşluktan geçmesi gerekecek. Bisiklet kullanılmadığı için sorun yok :)

Bisiklet kullanan olursa da yayaların bağırması ve kavşaklarda diğer araçların kornalarına maruz kalabileceği de muhtemel.
Neden bisiklet kullanımı yaygınlaşmıyor. :)
Yollarda bisiklete binmek yerine spor salonlarındaki bisikletlere binmek daha güvenli :)