Fotoğraf çekim ipuçları


Aşağıda genelde fotoğraf çekmeyi seven herkesin bildiği basit fotoğraf çekim ipuçları derlenmiştir.

Arka fona dikkat: Fotografını çektiğiniz konunun arka planının daha düz bir ortam olması konuyu daha ortaya çıkartmanızı sağlar.

Dış mekanda flaş: Dış ortamlarda güneşli havada bile fotoğrafını şektiğiniz kişinin yüzü gölgede kalmışsa karanlık çıkacaktır. Bunun önlemek için flaş kullanınız. Flaş dış ortamı etkilemeyeceği gibi çektiğiniz kişinin yüzünü aydınlatacaktır.

Kırmızı göz: Kırmızı göz problemi göz retinasndan yansıyan ışık yüzünden oluşmaktadır. Makinenizde kırmızı göz problemi azaltma düğmesi varsa kullanını. Veya fotoğrafını çektiğiniz kişinin direk olarak flaşa bakmamasını biraz gözünü kaydırmasını söyleyebilirsiniz.

Dijital zoom dan kaçınınız: Dijital zoom bilgisayarınızda bir görüntüyü,resmi zoom yapmaktan farksızdır. Sadece görüntüyü büyütür. Netlik bozulur.

Yakın çekimler, makro: Etkileyici çekimler yapmak için konuya yaklaşabilisiniz. Ço yakın çakimlerde makro modu kullanınız. Eğer makro modu yoksa bazı dijital kameralarda görüntü bozulabilir. Makro modu ile aşırı parlaklığı önlemek için flash kullanmamanız daha iyi olur

Dikey resimler: Birçok konu dike çekimde daha güzel görünebilir. Bir arkadaşınız çekerken veya yüksek bir yapıyı çekerken fotoğraf makinenizi çevirim dik tutarak resim çekmeyi deneyin.

Odağı kitleyin: basit digital kameralarında bu özellik olmamasına rağmen SLR veya SLR olmayan filmli kameralar dahil birçok makinede odak kilitleme fonksiyonu vardır. Çekeceğiniz konu tam ortada değilse makineniz ortadaki noktaya odaklanarak görüntü ayarı yapacağı için konu net çıkmayabilir. Konuya odaklanıp deklanşöre yarıya kadar basıp tutun, kamerayı döndürüp istediğiniz kareyi görüp çekin.

Konunun seviyesine inin: Fotografını çekeceğiniz konu aşağıda ise onun göze seviyesine inmeniz detayları daha iyi yakalayabilmenizi, orantıların daha belirgin olmasını sağlar. Daha kişisel bir duygu yakalayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun resmini çekerken çöküp onun göz seviyesinde camera tutmak güzel bir gülümseme yakalamanızı sağlayabilir.

Konuyu kenara almak: Konunuzu (örneğin bir ağaç, ev, kule, tarihi eser gibi.. ) tam ortaya almak yerine kenara alarak daha doğal bir resim çekmeniz mümkün. fakat bunu yaparken genelde tüm kameraların tam ortaya odaklandığını unutmamak gerekir. Konuya odaklanıp deklanşöre yarıya kadar basıp nesneyi yana kaydırabilirsiniz.

Flaş menzili: Kameranızın flaş mesafesini biliniz. konunuz flaş menzilinden uzakta ise karanlık çıkacaktır.

Işık: Fotografını çekeceğiniz nesnenin çok ışık altında olmasını istemezseniz kendiniz yer değiştirin. Manzara fotografları için sabahın erken saatlerini ya da akçam üstü saatlerini tercih edin.

Konunuzu yönetin: Fotografını çekeceğiniz kişileri, organize edip düzenleyin, ne yapmaları gerektiğini söyleyin, onların, yüz hatlarını, duygularını ortaya çıkarın. Yönetmen olun. Bu arada habersiz çekim ile çok güzel anlar yakalayabileceğinizi de unutmayın.