Kızartma yağlarınızı topluyorlar, lavaboya dökmeyin

Lavaboya dökeceğiniz yağları toplayan firmalara verin hem çevre hem ekonomi kazansın.

Aslında bu yazı ve ilan internette birçok sitede yer alıyor, o yüzden tereddüt ettim burda da olsun mu diye fakat konunun önemi yüzünden bu blogda da bulunması iyi olur diye düşündüm. Böyle firmaların çevre ve ekonomiye büyük katkısı var.

Lavabodan dökülen 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmektedir ve yeraltı su kaynaklarına sızarak doğal yaşamın dengesini bozmaktadır.
Bitkisel atık yağlar, atık su toplama sistemlerinde (kanalizasyon ve kollektör) daralma ve tıkanmalara neden olmakta, denizlerde denizanası oluşumunu artırarak çevre kirliliğini hızlandırmaktadır.

Ülkemiz, yıllık 1.650.000 ton bitkisel yağ tüketimiyle Avrupa’nın üçüncü bitkisel yağ kullanan ülkesidir. Buna istinaden her yıl 350.000 ton bitkisel atık yağ doğaya bırakılmaktadır.”
Türkiye’de her sene tabiata bırakılan 350 bin ton bitkisel atık yağın toplanarak biodizele dönüştürülmesiyle yıllık 750 milyon Amerikan Doları petrol ithalatını önlemenin mümkün olduğuna dikkat çekilen duyurada şöyle devam edildi:
“Bu şekilde doğayı korumak elimizde... Bu konuyla ilgili, 444 28 45 numaralı “Alo Atık Hattı”ndan toplayıcı firmaya ulaşın.

Biriktirdiğiniz 5 litre ve üzeri bitkisel atık yağlarınızı, özel aracı ile adresinizden alıyorlar. Bu atık yağları, biodizele dönüştürülüyor. Kullanım miktarına göre çeşitli boyutlarda toplama kapları veriyorlar.

Türkiye’nin bitkisel atık yağları topluyor, biodizel’e dönüştürüp ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Temiz bir çevre, yaşanılır bir dünya için yaşam mucizesi suyumuzu kirletmeyelim bitkisel atık yağlarınızı lütfen lavabolara dökmeyiniz!..”

Bu konuda detaylı bilgi için www.ezici.com.tr